Tenerife

Tenerife

Titokzatos magyar ház Tenerife fővárosában...

2022. január 28. - Raáb Szilvia

Az egyik leghíresebb bordélyház Tenerife fővárosában a Casa la Húngara (Magyar Ház) nevet viselte egykoron. Mára már csak az épület és a hírnév maradt meg.

Egy olyan város, mint Santa Cruz de Tenerife – tengeri kikötővel, számos jövő-menő kereskedővel, hajókkal, matrózokkal -, lehetetlen, hogy ne rendelkezett volna egypár nyilvános házzal az 1800-as években. Természetesen Tenerife fővárosának is volt pár bordélya, az egyik leghíresebb a kikötő közelében, egy még ma is látható épületben működött.

Egy történelmi archívum szerint a 19. század elején Santa Cruz városában virágzott a prostitúció. A testi bűnök ellen természetesen az egyház és a kormányzat is fellépett, de a polgári hatóságok még csak nem is ellenőrizték a házban dolgozókat, vagy az ide látogatókat. Az ilyen házakban számos pár talált egymásra, az urak általában autóval, vagy taxival érkeztek a találkozókra, persze a városvezetés, a püspökség, a kormányzat tagjai és az akkori katonaság vezetői is gyakran látogatták a helyet.

Az egyik legismertebb korabeli bordélyház a Casa La Húngara (Magyar Ház) volt. A bordély valójában egy motel volt, melyet sok éven át egy nagyon finom és elegáns prostituált vezetett, aki magát La Húngara-ának, azaz a magyarnak (bár névként használva így kell írnom: A Magyarnak) nevezte.

A tulajdonosnő jól ismerte a taxisokat, bárok tulajdonosait: apró juttatásokat, jutalékot adott minden ajánlásért, illetve fuvarért, amikor a ház parkolójáig vitték a vendégeket. Ráadásul az épületnek – fallal körülvett – saját parkolója volt, és a tulajdonos beleegyezése nélkül senki sem léphetett ki vagy be a házba, így kerülve el, hogy az ügyfelek találkozzanak egymással. A tulajdonos hölgy gyakran dicsekedett az üzletével, sokszor elmondta, hogy “ez egy nagyon tisztességes ház, ahol sok vendéget fogadtak már a tenerifei kormányzat és társadalom legfelsőbb osztályaiból”.

És persze a hölgy meglehetősen jól keresett tevékenységével, ezt főként a saját, a ház és a prostituáltak diszkréciójával érte el. Ma a ház lebontásra, vagy felújításra vár, most így néz ki a ház.

casa-hungara_1.jpg

Egy máig élő legenda szerint egyszer egy nászutas pár is betévett a motelbe, mert nem találtak szálláshelyet. Egy taxisofőr vitte el őket a Casa la Húngara-ba, és a tervezett pár nap helyett csak egy éjszakát maradtak a motelben.

Az elmúlt évekig a ház megtartotta “funkcióját”, a “madame”-nak csak az álneve maradt fenn, nyugdíjba vonulása után Tacorontéban halt meg. Azonban az idősebbek máig emlékeznek a házra és a tulajdonos legendás hírnevét még őrzik a helyi legendák.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenerife-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr3516812970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.29. 17:56:18

Érdekes egybeesés, hogy a békebeli idők Budapestjén a belvárosi Magyar utcában volt a két legszínvonalasabb bordély. Illetve volt egy harmadik is, amelyben már a szocializmus időszakában színészotthon létesült.
süti beállítások módosítása