Tenerife

Tenerife

Spanyolország és az Atlanti-térség legmagasabb pontja: a Teide vulkán

2022. február 19. - Raáb Szilvia

3718 méteres magasságával Spanyolország és az Atlanti-óceán legmagasabb pontja a Tenerifén található Teide vulkán. Az óceáni talapzattól mért magassága egészen elképesztő, 7500 méter magas! Ilyen adatokkal egyébként a Hawaii-szigeteket kivéve a egyben a világ legmagasabb vulkánja is. 

teide-tenerife-kanari-szigetek-202.jpg

A nevét az őslakos guancsoktól kapta, Teide egy mítikus személynek a neve, aki a vulkánban élt és uralta a fényt és a napot az őslakosok szerint. Egyébként érdekesség, hogy a Tenerifét napjainkban személynévként is használják. 
A legendákon továbbhaladva, érdemes megemlíteni, hogy a bennszülötteknek a Teide éppen olyan mítikus hegynek számított, mint a görögönek Olümposz. A legenda szerint Guayota (az ördög) elrabolta Magec-et, a fény és a nap istenét, és a vulkánba zárta, sötétségbe taszítva ezzel a világot. A guancsok ezután a főistenhez, Achamánhoz folyamodtak segítségért, aki megközdött Guayotával, és Magec helyett őt zárta a hegybe. Kitörés idején hagyomány volt a guancsok közt, hogy tüzeket gyújtsanak a hegyen elijeszteni Guayotát. 

maxresdefault.jpg

A Teide esetében alapvetően aktív vulkánról beszélünk, mely szerencsére szunnyad és már több mint 112 éve nem tört ki. Az utolsó kitörés a Santiago ormon elhelyezkedő El Chinyero kürtőn keresztül történt 1909-ben, az utolsó robbanásos kitörés pedig 2000 évvel ezelőtt volt. Területét tekintve hatalmas, a Teide Nemzeti Park összesen 18990 hektárt ölel fel és 2007 óta a Világörökség része.

A csúcsot először Sir Edmund Scory érte el 1582-ben. Az egész éves kellemes időnek hála a csúcs viszonylag könnyen elérhető és az év nagyrészében hómentes, így a turisták népszerű célpontja. A nemzeti parkot kiépített aszfaltutak övezik, melyeket kacskaringós kanyarok borítanak. A Teleferico felvonó 2356 méterről indul és a parkolótól egészen 3555 méterig visz fel. A maradák szakaszt gyalogosan meg lehet tenni, azonban ehhez engedély szükséges és a jelentkezők számát limitálják, így ha ezt tervezed minél előbb regisztrálj, ugyanis mindig hónapokkal előre tele van a várólista, viszont a jó dolog benne, hogy teljesen ingyenes! 

teide-felvono.jpg
A környezetet tekintve rendkívül változó, hogy milyen növényzettel, talajjal és színekkel találkozol az utad során. Nyílván ahogy haladsz a csúcs felé, úgy egyre kopárabb lesz a környezet, azonban egészen 2000 méterig keresztülmész fenyőerdőn, babérerdőn, tisztáson, fekete vulkáni talajon és Marsbéli tájon is. Ezek után nem véletlen, hogy a Teide Spanyolország és egész Európa leglátogatottabb parkja, a járvány előtti időszakban évente körülbelül 4 millió látogatója volt. 

xmhq8ymjkgqjikdlmj7w.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tenerife-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr8516812968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása