Tenerife

Tenerife

A gunacs törzs: Egy elveszett kultúra nyomában

2024. február 21. - Raáb Szilvia

Tenerife egy igazán gazdag történelemmel büszkélkedhet, amelyhez szorosan hozzákapcsolódik az ősi guancs törzs kultúrája is. Bár nyelvük és kultúrájuk mára már kihalt, az ősi kultúra öröksége még ma is él a szigeten múzeumokban és kulturális központokban, valamint a törzsek után fennmaradt ősi falakban és barlangokban.

guancs1.png

Ki voltak a guancsok?

A guancsok egy őslakos törzs, amely az I. e. 1. évezredben érkezett a Kanári-szigetekre. Nevüket a szigetbéli római forrásokból ismerjük, de nagy valószínűséggel a törzsek saját megnevezéseik eltértek ettől. A guancsok egy szigorúan osztályozott társadalomban éltek, és kifejezetten fejlett mezőgazdasági és kézműves iparuk volt.

guancs2.png

Élet és kultúra

A guancsok főként a sziget központi és északi részein éltek kisebb-nagyobb tanyákban. Életüket az állattenyésztés és a mezőgazdaság határozta meg és rendkívüli figyelmet fordítottak a kőművességre és a szobrászatra is. Kultúrájuk szerves része volt az isten tisztelet és a rituálék, melyeket különleges templomaikban gyakoroltak.

guancs4.png

A törzs öröksége

Bár a guancsok kultúrája hosszú ideje kihalt, örökségük ma is él a szigeten. Tenerife számos múzeumban és kulturális központban őrzi és mutatja be a guancsok művészetét, életmódját és hagyományait. A sziget néhány településén ma is fellelhetők az ősi guancs falak maradványai és barlangjai, amelyek a múlt emlékét őrzik.

guancs3.png

Összegzés

A Tenerifei guancs törzs izgalmas és gazdag történelmi hagyatékkal rendelkezik, amely még ma is lenyűgöző és inspiráló. Az ősi kultúra és életmód számos aspektusa még ma is fellelhető a szigeten. Ha Téged is érdekel az ősi törzs világának felfedezésére és megértésére, mindenképp látogass el a Museo Guanche-ba (Guancs Múzeumba) vagy a MUNA-ba (Természet és Régészet Múzeumba).

A bejegyzés trackback címe:

https://tenerife-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr4618336073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása