Tenerife

Tenerife

Mondok 10 okot, hogy miért utazz el Tenerifére! Ez csak az első 5!

2022. január 11. - Raáb Szilvia

Tenerife a legismertebb Kanári-sziget és még az is sokat tud róla, aki soha nem járt itt. Ha olyan helyet keresel, ahol egyszerre lehet strandolni, hegyet mászni, a világ legjobb csúszdaparkjába elmenni és nomális időkben éjszakai életet élni, akkor ez a sziget neked való!

Mondok neked 10 okot miért érdemes elutaznod Tenerifére!

1. A strandok

Tenerife olyan különleges hely, hogy fehér, fekete és aranysárga homokos strandon is napozhatsz, ráadásul úgy, hogy ezek mindössze néhány kilóméternyi autóútra találhatóak egymástól! A legszebb strandokat a sziget déli felén találhatod, közel egymáshoz, viszont van a képeslapokról, prospektusokról leginkább ismert Playa de Las Teresitas, ami a fővárostól, Santa Cruztól 10 percre található a sziget északi felén. 

ph28165.jpg
ph24796_optimized.jpg

2. Csillagles

Spanyolország legmagasabb pontja a 3178 méteres Teide vulkán. Az óceáni talapzattól mérve összesen 7500 méter magas, így a világon a Hawaii-szigeteket leszámítva a világ a legmagasabb vulkánja is egyben! A vulkán és környéke a Teide Nemzeti Park (Parque Nacional del Teide) része, amelynek területe 18 990 hektár, és 2007 óta a világörökség része.

Minél fentebb haladsz a csúcs felé, annál kisebb a légszennyezettség és annál tisztábban láthatók a csillagok az égen. És felhőmentes időszakban talán innen is a legszebb a naplemente és a napfelkelte. A környezet, a csillagok millió, a Hold és a hullócsillagok (igen, ezt is lehet látni) olyan bakancslistás élményt adnak, melyet mindenkinek látnia kell legalább egyszer az életben!

milky-way-g8fd5c659d_1920.jpg

3. Tenerifei karnevál

Elképesztő színes ruhák, zene, tánc, ez a világ második legnagyobb karneválja a rioi után! A tenerifei minden évben februárban kerül megrendezésre, ahol igazi kanári hangulatot élhetsz át! Nem tévedés, nem karibi, hanem kanári hangulatot, mert ez az esemény a kanári élet egyik legfontosabb eseménye. Olyannyira fontos, hogy a felvonuló cégek, baráti társaságok már nyár végén, ősz elején elkezdenek gyakorolni a nagy eseményre.

A karnevál dátuma minden évben változik, ugyanis mindig attól függ, hogy az adott év katolikus naptárában mikorra esik húsvét. Innen 40 napot számolnak vissza hamvazószerdáig, azaz eddig tarthat a karneváli időszak. Nehéz lenne választani a sok érdekes és különleges program közül, de talán a leghangulatosabb a nagy bemutatkozó felvonulás, amikor a tömeg egyszerre halad és táncol a színesebbnél színesebb ruhákban a pergő ritmusokra. A karnevál minden évben más témát kap, így jelmez nélkül elmenni vagy nem az adott témához öltözni sértés a résztvevőkre és a helyiekre nézve. Az idei téma a sci-fi, azaz tudományosan fantasztikus lesz.

Tavaly a Covid miatt elmaradt a karnevál, idén mindenki nagyon készül az eseményre. Az utolsó karneváli felvonulásról itt találsz egy videót:

ph1548.jpg

4. Delfinek és bálnák

Összesen 69 delfin- és bálnafaj ismert a világ tengereiben, melyekből a Kanári-szigeteken ezen fajok úgy egyharmada – mintegy 28 – rendszeresen megfordul. Tenerifén szerintem az egyik legjobb élmény ezeket az állatokat megnézni egy hajókirándulás során. A kedvencem az, amikor az óceán felszínét megtöri egy-egy fekete vagy ezüst test: bálnák vagy delfinek raja. 

ba_lna_k-e_s-delfinek-a-kana_ri-szigeteken-2.jpg

ba_lna_k-e_s-delfinek-a-kana_ri-szigeteken-6.jpg

5. A kanári konyha

A kanári konyha alapjait a szegénység, az óceán és a szigeteken megtermelhető növények adják. A kanáriak évszázadokon keresztül rendkívül szegények voltak, így ez erősen befolyásolta az étrendet is. Kóstolj bele ebbe a rendkívül változatos és különleges konyhába! A kanári konyha alapját erősen befolyásolták a hagyományos spanyol és katalán ízek, melyeket afrikai, francia és arab hatásokkal fűszereznek meg. Az egyik népszerű helyi étel, amit mindenképp ki kell próbálnod a papas arrugadas (ráncos burgonya) mojo szósszal, ami egy fűszeres szósz a krumplihoz, de halakhoz, húsokhoz is eszik, sőt simán kenyérrel is :)

A kávék közül nem szabad kihagyni a barraquitot, mely egy helyi alkoholos kávékülönlegesség. Van benne kávé, habosított tej, édes sűrített tej, fahéj, citrom és egy erősebb, de nem túl édes narancsos likőr. A kávé alkoholmentes változatát “kávé leche leche”-nek hívják, azaz kávé habosított- és sűrített tejjel és csak az kósoltja meg, aki bírja a hiperédes dolgokat!

lanzarote-gasztronomia-rancos-krumpli-papas-arrugadas-kanari-szigetek.jpg
ph22214_optimized.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tenerife-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr4016809236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása